Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε απαντήσεις σε κάποιος απο τις πιο συχνές απορίες σχετικά με τους ανελκυστήρες.

Πόσο ασφαλής είναι ένας ανελκυστήρας και τί συντήρηση απαιτείται?

Το πιο σημαντικό αίσθημα όταν κινείται ο ανελκυστήρας είναι να νιώθουμε ασφάλεια μέσα σε αυτόν . Ο ανελκυστήρας μεταφέρει ανθρώπους πολλά μέτρα κάτω και πάνω από το έδαφος. Βάσει νομοθεσίας ,όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους ανελκυστήρες οφείλουν να ακολουθούν τις ευρωπαικές οδηγίες και πρότυπα ενώ ορίζεται σαφώς μέσω Φ.Ε.Κ. η υποχρεωτική συντήρηση και ο περιοδικός έλεγχος των εγκατεστημένων στη χώρα μας ανελκυστήρων.

Κάθε πότε και γιατί πρέπει να γίνεται συντήρηση?

Η συντήρηση του ανελκυστήρα σας είναι όπως το service στο αυτοκίνητο σας .Και τα δυο χρειάζονται σωστή και τακτική συντήρηση ώστε να λειτουργούν χωρίς προβλήματα και με ασφάλεια. Η συντήρηση του ανελκυστήρα είναι υποχρεωτική να γίνεται σε μηνιαία βάση . Η συντήρηση βοηθάει στο να επιμηκυνθεί η ζωή του ανελκυστήρα, να μειώνονται τόσο οι φθορές όσο και να αυξηθεί ο χρόνος εμφάνισης τους. Ασφαλώς η συντήρηση γίνεται πρώτα από όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων που κινούνται με ανελκυστήρα καθημερινά.

Έχει άδεια ένας ανελκυστήρας?

  • Οι ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 1989 πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας.
  • Οι ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί μεταξύ 1990 και 1999, πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας ή προέγκριση εγκατάστασης.
  • Οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά την 01.07.99 πρέπει να έχουν πιστοποιητικό και καταχώρηση στο μητρώο ανελκυστήρων της οικείας διεύθυνσης ανάπτυξης.

Έχει πιστοποιητικό ένας ανελκυστήρας?

  • Όλοι οι ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελληνική επικράτεια όφειλαν να είχαν πιστοποιηθεί το αργότερο μέχρι 31.12.12
  • Όλες οι κυλιόμενες σκάλες και οι κυλιόμενοι διάδρομοι όφειλαν να είχαν πιστοποιηθεί μέχρι 03.04.14
  • Ανυψωτικά μηχανήματα και αναβατόρια οφείλουν να περάσουν από έλεγχο το αργότερο 24 μήνες (ανάλογα με την κατηγόρια τους) από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους

Πότε λήγει το πιστοποιητικό ενός ανελκυστήρα?

Διάρκεια ισχύος πιστοποιητικού :

 

  1. 6 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια κατοικιών με ανελκυστήρα έως 6 στάσεις
  2. 5 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια κατοικιών με ανελκυστήρα πάνω από 6 στάσεις
  3. 4 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια επαγγελματικής χρήσης με ανελκυστήρα έως 6 στάσεις
  4. 3 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια επαγγελματικής χρήσης με ανελκυστήρα πάνω από 6 στάσεις , ξενοδοχεία με λιγότερες από 200 κλίνες .
  5. 1 χρόνο για ανελκυστήρες σε δημόσια κτήρια , νοσοκομεία , parking , ξενοδοχεία με περισσότερες από 220 κλίνες (χώρους προσπέλασης απο ευρύ κοινό)
  6. 1 χρόνο για κυλιόμενες κλίμακες και κυλιόμενους διαδρόμους
  7. Στα ανυψωτικά μηχανήματα είναι από 12 έως 60 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του μηχανήματος.

Ποιός είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση?

Ιδιωτικές εταιρίες , διαπιστευμένες από το υπουργείο ανάπτυξης υπό την επιτήρηση του Εθνικού Συστήματος Διαπιστεύσεων

Είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση?

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει χρηματικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες του ανελκυστήρα , ανυψωτικού μηχανήματος κτλ καθώς και διακοπή της λειτουργίας του ανελκυστήρα χωρίς πιστοποιητικό η με πιστοποιητικό που δεν έχει ανανεωθεί.

Τί τύπο ανελκυστήρα με συμφέρει να βάλω στο κτίριο μου?

Η εγκατάσταση του ανελκυστήρα  εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου.

Σε περιπτώσεις πολυκατοικιών με λίγους ορόφους και χαμηλή κίνηση ο υδραυλικός ανελκυστήρας αποτελεί την ιδανική επιλογή. Σε επαγγελματικά κτίρια με μεγάλη κίνηση προτείνεται η λύση του ηλεκτρομηχανικού ανελκυστήρα που είναι πιο ανθεκτικός σε συνεχόμενες διαδρομές  και γιατί με την εγκατάσταση Inverter προσφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά τη λειτουργία τους εξοικονομώντας, σε βάθος χρόνου, το κόστος εγκατάστασης.

Ποιά τα πλεονεκτήματατης χρήσης VVVF Inverter στον πίνακα του ανελκυστήρα?

  • Οικονομία στο ρεύμα από υδραυλικούς ανελκυστήρες και από ηλεκτρομηχανικούς ανελκυστήρες χωρίς INVERTER (VVVF).
  • Μειώνεται η καταπόνηση της μηχανής του ανελκυστήρα λόγω της ομαλής εκκίνησης και του ομαλού σταματήματος του ανελκυστήρα.
  • Ανεξάρτητα από βάρος και καιρικές συνθήκες η στάση του θαλάμου θα γίνεται πάντα ακριβώς στον όροφο χωρίς κραδασμούς και γλιστρήματα.
  • Τα φερμουϊτ των φρένων δεν φθείρονται καθώς το σταμάτημα του μοτέρ πραγματοποιείται ηλεκτρικά πρώτα και μετά ενεργοποιείται το φρένο.
  • Ελαχιστοποίηση του θορύβου στο μηχανοστάσιο.
error: Προστασία Περιεχομένου